Unul dintre cele mai mari neajunsuri ale vietii cotidiene este lipsa timpului. Acesta devine si mai grav in cazul doamnelor, deoarece vizitele la salonul de infrumusetare nu pot lipsi, iar acestea sunt destul de dese atunci cand discutam despre eliminarea excesului de par de pe membre.
Din fericire, in ultimul timp si-au facut aparitia mai multe tehnici de epilare definitiva, iar una dintre cele mai eficiente si mai comode este epilarea cu ajutorul laserului.
Principiile epilarii cu laser
Laserul este una dintre cele mai utilizate metode pentru o epilare de lunga durata, deoarece este lipsita de durere si nu necesita o ingrijire ulterioara a pielii, spre deosebire de epilarea cu ajutorul electrolizei.
Principiul de functionare este destul de simplu. Lumina laser este indreptat spre cromofor (pigmentul prezent in firul de par) iar caldura emisa de aceasta va distruge foliculul pilos si va inhiba cresterea in viitor a firului de par.
In general, atunci cand vom opta pentru acest mijloc de epilare este bine sa cerem in primul rand opinia unui medic dermatolog, ce ne va face un istoric medical al bolilor de care suferim si al medicamentelor pe care le-am folosit. Pe baza acestui prognosti,c medicul ne va explica care sunt riscurile si beneficiile epilatului cu laser si ne va elabora un plan de tratament.
Durata sedintelor si numarul acestora va fi stabilit numai de catre medicul specialist si se stabileste in functie de cat de puternic este pigmentul si de intensitatea luminii folosite.
Cate sedinte sunt necesare pentru o epilare definitiva?
O regula de care trebuie sa tinem seama este aceea ca interventia de epilare cu laser se face numai in perioadele mai putin insorite ale anului, deoarece in urma tratamentului se utilizeaza intens solutii fotoprotectoare pentru a proteja pielea.
Aceste solutii nu trebuiesc sa fie expuse unei radiatii solare puternice, doarece pielea se poate pigmenta, iar petele generate in urma acestui fenomen vor fi destul de greu de scos.
Frecventa tratamentului depinde foarte mult de zona tratata. Pentru a obtine cele mai bune rezultate pot fi necesare intre trei si zece sedinte, iar o sedinta poate avea loc o data la 4 – 6 saptamani.
Este foarte important ca inainte de inceperea tratamentului intensitatea luminii sa fie testata pe o suprafata redusa a pielii, pentru ca astfel se pot observa eventualele reactii adverse.
Nu trebuie sa uitam ca epilarea cu ajutorul laserului trebuie intretinuta, iar sedintele de mentinere sunt recomandate la un anumit interval de timp, in functie de organismul nostru. In marea majoritate a cazurilor sunt necesare 1 – 2 sedinte de mentinere anual, dar sunt intalnite si cazuri in care sedintele de mentinere se fac dupa 2,3 sau 4 ani.
Este important ca inainte de epilarea definitiva sa nu ne mai epilam timp de o luna, iar cu cateva zile inainte de a incepe tratamentul zonele vizate vor fi rase cu lama sau folosind o crema epilatoare.
Dupa terminarea sedintelor de epilare este posibil sa avem o serie de efecte adverse ce pot fi manifestate prin usturime sau o senzatie de caldura locala, ce pot fi calmate folosind comprese cu gheata.